Visual artist and (documentary) filmmaker. Connected to the location-theatre-group PeerGrouP. My work is characterized by existential themes, related to my agricultural background.
> In het kader van het Varkensjaar (varkenshuis.nl), het project van Elles Kiers en Sjef Meijman, maak ik samen met Nelleke Koop (documentaire maakster) een korte documentaire over het varken BOM. We volgen de kunstenaars en het varken vanaf de avond voordat hij naar de slachterij gaat t/m het moment dat het varken als voedsel in onze monden verdwijnt. In het voorjaar 2011 is de film klaar.
Elles en Sjef bewijzen hun varken BOM de laatste eer door hem op liefdevolle wijze eigenhandig te slachten en tot ons voedsel te bereiden. TRAILER
Voor Kasteel Groeneveld, Buitenplaats voor stad en land, heb ik een korte documentaire gemaakt. Het document diende op 29/30 nov. als startpunt voor de discussie over dierenrechten en leidde tot interessante uitwisselingen en verdieping. Geinterviewde gasten waren: Lizet Kruyff (wetenschapsjournalist en culinair historica), Pay-uun Hiu (redacteur van de Volkskrant en vaste auteur van de kookrubriek ‘de Volkskeuken’), Erik Uitenbogaard (grafisch vormgever en strategisch manager in de creatieve sector en onder andere betrokken bij diverse stad-land projecten), Jan Hartholt (Directeur Kasteel Groeneveld), Francien Winsemius (hoofd campagnes van de Wereld Organisatie voor Bescherming van Dieren) en Karel de Greef (Dierwetenschapper bij Wageningen UR, en grondlegger onder 'praktisch dierenwelzijn' in de Comfort Class stal).
Op zondag 31 okt. opent de tentoonstelling mEATing in Tilburg - In november, van oudsher de slachtmaand, staat Perron 58 (voormalig Zwijsenpand, Gasthuisring 58, Tilburg) voor de tweede keer een maand lang in het teken van het vlees. Met een tentoonstelling, kunstenaarslezingen, performances, film, meet&eat en een symposium fascineren en confronteren kunstenaars ons met menselijk en dierlijk vlees - N.a.v. het project Varkensjaar van Elles Kiers en Sjef Meijman, wordt de film Beest vertoond. Elles en Sjef gaan in deze periode zich bezighouden met de verwerking van een van hun varkens. Samen met documentairemaakster Nelleke Koop volg ik het proces van het slachten en verwerken van een geliefd varken, wat zal leiden tot een volgende docu-film rondom dit bijzondere project.
De andere drie varkens gaan in deze periode naar Kasteel Groeneveld, waar op 29 en 30 nov. een forum over de relatie tussen mens en dier zal plaatsvinden. In opdracht van Kasteel Groeneveld en de universiteit van Wageningen maak ik videobijdrage, die zal worden ingezet als basis voor het forum.
Onland volgt een jaar lang de werkzaamheden rondom de aanleg van het waterbergingsgebied op de grens van Drenthe met Groningen. Daarnaast kijken de makers (Dinanda Luttikhedde & Ellenoor Bakker) vier seizoenen mee over de schouder van een boer, wiens melkveebedrijf grenst aan de dijk van het natuur-ontwikkelingsproject.
Het contact met Dienst Landelijk Gebied, de uitvoerders en de boer ontwikkelt zich goed. Dankzij o.a. de PeerGrouP, bijdrages van aanliggende gemeenten, het JM Fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, het VSB Fonds en SNS Reaal Fonds vindt het project doorgang en verwachten wij een première (omgeving Roderwolde/Peize) in augustus 2011. Daarna zal het project gaan toeren langs verschillende natuur-ontwikkelingsprojecten, waarbij wij opzoek gaan boerenbedrijven waar presentaties kunnen plaatsvinden. In de winter van 2011/2012 zal er worden gewerkt aan een 50 min. film voor vertoning op filmfestivals en regionale of landelijke tv zenders.
BEESTstaat voor onbepaalde tijd 'on demand' op Holland Doc 24
De korte film BEEST heb ik gemaakt n.a.v. de 24 uur als hulpagrariër die ik doorbracht in de P.A.I.R. De film wordt van 2 t/m 8 oktober uitgezonden in de themaweek Ruimte voor varkens van Hollanddoc, het digitale tvkanaal van de VPRO. Bekijk de live stream van Holland Doc. De afstand tussen de mens en de oorsprong van haar voedsel is erg groot geworden. Wat is ons voedsel eigenlijk, hoe wordt het gemaakt en waar komt het vandaan? Beeldend kunstenaars Elles Kiers en Sjef Meijman verbleven gedurende zes weken met vier Bunte Bentheimer varkens in de P.A.I.R. (Portable Artist In Residence) op het industriegebied Europark in Coevorden, op de grens van Nederland en Duitsland. Zij deden daar onderzoek naar de herkomst van dit varkensras en de manier waarop ze werden gehouden. Filmmaker Dinanda Luttikhedde maakte de film Beest n.a.v. de 24 uur als hulpagrariër in de P.A.I.R. De film gaat over de sociale en paradoxale relatie tussen de mens en het varken.
Ik woon in een bos met lawaai. De N34 ontwaakt vroeg in ochtend en pas na middennacht vind ik stilte. Het wordt kouder en ik trek de deur achter me dicht. Nu lijkt het bijna stil. Enkel een geluid van de gaskachel en mijn malende kaken op Amsterdams beste brood.
Waar normaliter het ruizen van de wind door het blad de stilte buiten kan doorbreken, wordt dit nu ernstig verstoord door het geknetter van de elektriciteitskabels, die bedrukte lijnen boven mijn horizon vormen. Links het beeld instekend, rechts eruit of andersom. Door de beslagen ramen van mijn cabin tel ik er elf. Twee maal vier, geleid door een vierkantje ter voorkoming van een enorme kortsluiting, drie losse kabels op evenwijdige afstand van elkaar eronder. Het wordt langzaam donker en de contouren van mijn zicht verzachten. Ik overpeins het begrip oer.
De zandverstuiving waar ik op uitkijk vertoont merkwaardige sporen. Auto of squad reet het prachtig natuurschoon open. In gedachte trek ik een parallel tussen wat ik zie en een geluidsloze video-installatie die ik in 2003 toonde tijdens mijn afstuderen, waarin twee gele bulldozer herhalende bewegingen maakten in een zanderig bouwproject. Samen vormden ze een gesloten systeem van aan- en afvoer; de verandering is continue, in wezen veranderde er niks.
Het bos schreeuwt van kleur, alsof het haar laatste herfst is. Bladeren houden vast aan takken, willen nog niet loslaten. Het is het bos en ik, maar ik ben hier niet alleen. Harm Santing is de eerste passant die aanklopt bij de P.A.I.R. Hij is nieuwsgierig naar wat dit te betekenen heeft. Ik geef hem een uitnodiging en dan hij valt over de tekst ‘de schop ter hand genomen wordt’. Ik leg iets uit over de plannen van Maurice op deze verstuiving. Harm is zichtbaar aangedaan. “God heeft de wereld geschapen, maar de Nederlander heeft Nederland geschapen. Wat hier gebeurt is, mag nooit vergeten worden.” Zijn rechter arm komt hierbij een heel stuk los van zijn lichaam. Ik laat hem merken dat ik geinteresseerd ben en hij nodigt mij uit bij hem thuis. Een schuw nachtdier klopt bij hem aan.
Harm woont in een arbeiderswoning aan de Valtherzandweg in de wijk de Emmermeer, grenzend aan mijn bos. Deze naoorlogse wijk werd vernoemd naar het meer dat hier ooit was. Lang geleden was Emmen ongebreidelde natuur. Een moeras dat door Harm’s voorouders met hand en schop is afgegraven. Onder dit moeras, op drie á vijf meter diepte, bevond zich het veen. Deze werd afgestoken en gedroogd. De turf diende als brandstof in kachels, machinefabrieken of stoommachines, voornamelijk in het westen van het land. De arbeiders zelf hadden weinig profijt van hun inspanningen.
Harm’s interieur is sober, er komt weinig licht door de vitrage naar binnen. Ik ga zitten op een leren fauteuil en leg het aangebroken pak speculaas naast me neer, want de salontafel ontbreekt. Het ruikt er naar gebraden speklappen. Op het keukenblad zie ik voorbereidingen voor een stamppot prei. Terwijl Harm ronduit verteld, word ik afgeleid door een foto van een jonge Rod Stewart met een door Keith Richard blauw geslagen oog. Ik vraag of het een foto van hem is.
Harm gaat nog wat dieper in op de armoedige omstandigheden waarin zijn voorouders leefden. Mensen werkten tot ze erbij neervielen, van zonsopgang tot zonsondergang. Persoonlijke vrijheid bestond niet. Het was werken of verhongeren. Een dag van een arbeider begon om vijf uur ’s ochtends met warm eten. Men at reuzel, eieren, brood, bruine bonen, spek, pannenkoeken en wat ze vonden: eikels werden op de kachel gedroogd en vermalen tot koffie. Eten voor onder werktijd namen ze gestapeld in aluminium pannetjes, onder de arm mee het veld op. Het water voor koffie werd uit de dichtstbijzijnde sloot of kanaal gehaald.
Veel gezinnen hadden wat kleinvee, zoals de Drentse kriel; het oudste kippenras op de wereld kon je laten scharrelen. Door een tekort aan levensmiddelen werden de turfstekers gedwongen te smokkelen uit Duitsland. De eerste levensbehoeften waren zout om te pekelen, drank en suiker. Ook werd er veel gestroopt. Wie gepakt werd, kocht de politie om.
Harm’s opa besloot op een dag naar Delfzijl te lopen om haring te vangen. Hij kon het goed verkopen en van de opbrengsten kocht hij een boot. De boot werd gebruikt voor transport van turf. Zo werd hij van veenarbeider schipper. Ook Harm’s vader, die al op zijn dertiende begonnen was als veenarbeider, werd schipper. Samen bezaten ze twee kleine zeilboten en later twee klippers. Harm ging op zes jarige leeftijd naar een schippersinternaat om later zijn vader en opa op te volgen. Hij vertelt mij trots te zijn op zijn familie. Heftige emoties overvallen hem nu. ‘Hier is heel veel gebeurd.’ Zijn stem klinkt luider. ‘Deze mensen hebben ons land opgebouwd!‘
Het is een zondagochtend in Amsterdam en ik bevind me in de woonkamer van mensen die ik niet ken. De televisie staat aan en ik kijk naar een programma van Geert Mak. Hij leidt me rond door de Nederlandse geschiedenis en opeens kijk ik naar het dorp waar ik opgroeide. Gelselaar was net als Emmen een onbewoonbaar moeras en men vreesde malaria. Generaties voorouders hebben hier gezwoegd om de woeste gronden te bewerken tot het huidige agrarische landschap. De trots van een boer zit in zijn bedrijf en in zijn landerijen, de zin in het doorgeven van zijn levenswerk. Binnenkort zal een lange traditie van boerenleven in onze familie eindigen, geen van mijn broers zal het boerenbedrijf voortzetten.
Dichtgespijkerde woningen kenmerken de omgeving en vormen de overgang van de stad naar mijn bos. Underlayment platen over deuren en ramen dekken de tochtige gaten. Verlaten tuinen woekeren en bladeren waaien op tegen de gevels. De natuur is reeds begonnen met opruimen wat wij niet meer aanraken. Ook Harm zal plaats maken voor het nieuwe.
Eind 2007 ben ik gaan samenwerken met de PeerGrouP. Deze groep ademt kennis van onderwerpen rondom de ontwikkeling van het (boeren)land, waar anderen inhaken op de momenteel groeiende hype rondom het platteland. Hieronder lees je meer over deze bijzondere groep mensen en de basis van waaruit ze werken. PeerGrouP betekent gelijkgestemden, een groep met een gelijk doel voor ogen. PeerGrouP bestaat uit een vaste kern van medewerkers. Per project wordt deze bevlogen kern uitgebreid met freelance specialisten, uit Nederland of daar buiten. De PeerGrouP maakt locatietheater en beeldende kunst in het Noorden van Nederland. Iedere locatie, iedere plek, heeft een geschiedenis en kent een thematiek, en aan iedere locatie zijn mensen verbonden. Die mensen, met hun verhalen, hun geschiedenis, hun problemen, hun feesten en hun eigenheid, vormen voor de PeerGrouP steeds weer de inspiratiebron.
In principe kun je overal kunst maken. De PeerGrouP doet dat niet. De PeerGrouP kiest er voor om vanuit een thuisbasis in het Drentse Veenhuizen op het platteland te werken en een publiek aan te spreken van plattelandsbewoners. De reden: een diep gevoelde verbondenheid met het leven en werken op het platteland.
Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Nederland geen ruraal gebied. Daarvoor is het te dichtbevolkt. Toch is Nederland al jaren Europa’s grootste exporteur van agrarische producten. Hoe kan dat? In de komende jaren (voor 2013) zullen grote veranderingen worden doorgevoerd met betrekking tot de Europese landbouwsubsidies. In het meest pessimistische scenario blijft er geen goedlopend boerenbedrijf meer over. Geen koe meer in de wei? In een positief scenario is dit het moment waarop duurzame, biologische en diervriendelijke landbouw de kans krijgt die het verdient. Alleen maar blije koeien in de wei?
Wat vaststaat is dat het leven in ruraal gebied, de agrarische sector, het landschap en hoe daar mee omgegaan wordt, onderwerpen zijn die aan grote veranderingen onderhevig zijn. Veranderingen die plattelandsbewoners dagelijks om zich heen zien. Veranderingen waar men zich, hoe dan ook, een mening over vormt.
De geschiedenis, en met name de manieren waarop de geschiedenis het landschap gevormd en veranderd heeft, vormt ook een thematiek die blijft boeien. Of het nu gaat om een dorp dat is ingesloten tussen drie snelwegen, of om een bos dat aangelegd is om de plek te verbergen waar ooit Nederlands eerste vluchtelingenkamp (voor de Molukse KNIL militairen) te vinden was. Door middel van theater of beeldende kunst kunnen een geschiedenis en een landschap opnieuw tot de verbeelding gaan spreken.
Voor de documentaire Onland volg ik een jaar lang de werkzaamheden rondom de aanleg van het waterbergingsgebied op de grens van Drenthe met Groningen. Daarnaast kijk ik vier seizoenen lang mee over de schouder van een boer, wiens melkveebedrijf grenst aan de dijk van het natuur-ontwikkelingsproject. Onland / tijdsdocument Het Drentse cultuurlandschap bevindt zich op het snijvlak van cultuur en natuur. We kunnen de grootschaligheid van de landschapsprojecten, zoals het aanleggen van een waterberging, opvatten als een afspiegeling van de huidige tijdsgeest. Bij de nieuwe visie op het inrichten van het Nederlandse landschap, hebben betrokken (natuur)organisaties een pakt gesloten. Het verwerken van overtollig water, ontwikkeling – en beleving van nieuwe natuur gaan hand in hand. Daarmee is ook besloten dat drassig veen ongeschikt is voor landbouwactiviteiten en terug gegeven kan worden aan de natuur. Drenthe is een omgekeerd bord. Bij hevige regenval stroomt het water vanaf de Hondsrug naar het laagland (Leegland), de kop van Drenthe. In de toekomst krijgt Nederland meer water te verwerken en om problemen te voorkomen zijn er 37 klimaatbuffers aangewezen. Provincies Groningen en Drenthe zijn reeds gestart met de aanleg van 1700 hectare waterberging. Het landschap zoals deze door de mens ontwikkeld is, kent een lange traditie en vele verschijningsvormen. Van de eerste nederzettingen, via veenkolonies en ruilverkavelingen tot aan nu. Het lage land in de omgeving van Peize wordt weer moerassig onland, zoals het in de 14de eeuw was voordat de boeren het land ontgonnen. Generaties boeren hebben hier door de jaren heen gevochten tegen het water, trachtend hun hoofd boven water te houden. De documentaire Onland zoemt in op de scheidslijn van twee tijdsvlakken. We volgen de alledaagse werkzaamheden van een boer en even verderop de aanleg van de waterberging. We kijken naar aardse handelingen in een dagelijks ritme, waarin de boer met de seizoenen mee beweegt. Hier tegenover worden t.b.v. natuurontwikkeling, innovatieve experimenten verricht en in de uitvoering wordt grootschalig, mechanische apparatuur ingezet, die letterlijk lagen cultuur wegschrapen. Een overeenkomst vinden we in hun specialisatie bij het manipuleren van land; in omgaan met water. Makers: Dinanda Luttikhedde, Sjoerd Wagenaar, Ellenoor Bakker (PeerGrouP)
Realisatie: 2010/2011 Vertoning op locatie: vanaf zomer 2011